De geschiedenis van D-reizen

WinkelD-reizen

 

Dirk van den Broek exploiteerde medio jaren zestig supermarkten in Amsterdam en omstreken. Maar ook een lunchroom, restaurant, haantjesbraderijen, drogisterijen en de eerste slijterij waren toen net geopend.

Op een avond in 1965 vond een ontmoeting plaats tussen Dirk van den Broek en de directeur van een touroperator uit Limburg, die een vakantieproject in Italië exploreerde. Samen ontwikkelden zij een voor die tijd unieke klantenactie. De klanten van Dirk van den Broek konden kassabonnen sparen en bij inlevering een vakantie naar Italië boeken voor 97,50 gulden, inclusief busreis en verblijf op basis van logies ontbijt. Dirk van den Broek nam de touroperator over, om daardoor de kwaliteit te kunnen bieden die zijn klanten van hem gewend waren.

 

Het eerste reisbureau

Alle reserveringen moesten verwerkt worden en al snel was het eerste Dirk van den Broek reisbureau aan de Bilderdijkstraat in Amsterdam gevestigd. Eén product was een wel erg smal assortiment. Het dunne vakantiegidsje groeide elk jaar tot een steeds completer reisprogramma. De gids werd verspreid in de supermarkten en andere vestigingen van het concern.

 

Groei van de reisbureaus

In de jaren daarop werden er reisbureaus gevestigd in de omgeving van Eindhoven, Haarlem, Rotterdam en Utrecht. Zo ontstond de grote touroperator D-Tours, met vlieg-, bus- en bootreizen. Via ANVR-agenten en in eigen reisbureaus werden de vakanties aangeboden.

 

Full Service

In 1982 werd besloten de touroperating activiteiten af te stoten om zich te concentreren op uitbreiding van de reisbureauketen. In 1983 werd definitief gekozen voor een full-service reisbureau: de D-reizen Vakantiewinkels. Speerpunten waren: een compleet assortiment, eigentijdse inrichting, goed personeelsbeleid en uiteraard kwaliteit van de dienstverlening. Sinds die tijd is D-reizen alsmaar gegroeid en bestaat het op de dag van vandaag uit circa 270 Vakantiewinkels, een Klant Contact Center in Breda en een Hoofdkantoor in Hoofddorp.

 

De D-rt Groep B.V.

Sinds 8 mei 2014 zijn D-reizen, VakantieXperts en de Thomas Cook Travel Shops verenigd in de D-rt Groep B.V. Deze groep heeft meer dan 500 winkels in Nederland. In het hoofdkantoor van de D-rt Groep, gevestigd in Hoofddorp, vind je het ‘Servicecenter’ voor de winkels van D-reizen en VakantieXperts. Het Servicecenter bestaat uit de afdelingen ICT, Finance, Commercie, Marketing & Communicatie, Human Resources en Verkoop. De D-rt Groep is onderdeel van de RT/Raiffeisen Touristik Group GmbH, een Duitse reisonderneming met in totaal circa 7500 reisbureaus in Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Nederland.